Nyugdíj folyósításának lemondása halál esetén

2012. január 12. 09:07

LéIekhajó

Gyakori kérdésként merül fel a temetést megrendelő családoknál, hogy mi a teendő az elhunyt nyugdíjának folyósításával kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjast a halál napját magába foglaló hónap végéig esedékes ellátás illeti (illetné) meg. Arra a hónapra még a teljes nyugdíj jár, amikor még életben volt az elhunyt. Tehát például, ha január 13-án történt a haláleset, a teljesen jogszerűen átvett, január 12-én folyósított nyugdíjat nem kell visszafizetni még részben sem.

A fel nem vett ellátást a nyugdíjassal (járadékossal) annak elhalálozásakor közös háztartásban együtt élt házastársa, gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője, testvére igényelheti - ebben a meghatározott, egymást követő sorrendben, a halálesetet követő egy éven belül -, ezek hiányában pedig az örökös a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül. Az együtt élt családtag részéről az igényléshez elegendő egy erre a célra rendszeresített nyilatkozat kitöltése, amelyből megállapítható a rokoni kapcsolat, az egy háztartásban történt együttélés, továbbá tartalmazza az elhunyt adatait, az ellátásának folyósítási törzsszámát. 

Örökös részére a jogerős záradékkal ellátott öröklési bizonyítvány, illetve hagyatéki végzés alapján fizethető ki a fel nem vett nyugellátás.

Nyugdíjas személy elhalálozását (ha özvegy nem maradt utána) a halotti anyakönyvi kivonat másolatának a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (1820 Budapest, vagy 1139 Budapest, Váci út 73.) való eljuttatásával kell bejelenteni. Fel kell tüntetni az elhalt személy nyugdíjas törzsszámát vagy ennek hiányában az utolsó pontos lakcímét. A bejelentést személyesen, postai úton, esetleg elektronikus ügyintézés keretében is meg lehet tenni, de temetkezési vállalkozó segítségét is kérheti.

Az özvegyi nyugdíj ügyintézésével kapcsolatban >>> ITT <<< olvashat bővebben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása