Miért ne lehetne haza vinni a hamvakat 2017. január 1-től?

2017. január 02. 12:51

Lélekhajó

2016. végén történt néhány változás a temetkezés jogi szabályozásában, ami sok családban ok nélküli riadalmat váltott ki. Ezért fontosak tartom, hogy eloszlassunk néhány félreértést.

A legfontosabb változás, hogy a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni a hamvakat, vagy ki kell adni a temettetőnek. Ha ez nem történik meg, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál a temetést a temetésre kötelezett költségére.

Tehát: továbbra is haza lehet vinni az urnát és nem változtak a hamvak természetben történő elhelyezésének szabályai sem. Van lehetőség repülőgépről történő szórásra, hajós temetésre és a hamvak vízpartról történő elhelyezésére is, környezetbarát urnában. Amennyiben a terület tulajdonosa vagy kezelője hozzájárul, akár erdőben, mezőn, kertben is lehetséges a temetés, lehetőleg környezetet nem szennyező, lebomló urnában. 

galambos_2_szoro_henger.JPG

Fontos tudni, hogy a szabályozás a 2016. december 31-e előtt történt halálesetekre nem vonatkozik! Ha tehát van már otthon urna, azt továbbra sem kötelező eltemetni.

A 90 napos szabály gondot okozhat esetleg olyan esetben, ha a hamvasztást követően a temetést valamilyen okból ennél később szeretnénk lebonyolítani. Például olyan temetőben szeretnénk szórásos temetést, ahol télen nincs szórás és meg kellene várni a tavaszt. Vagy esetleg külföldön élő családtagok nem tudják megoldani a haza utazást 3 hónapon belül, de sajnos az sem ritka, hogy 90 napnál tovább tart összespórolni a temetés árát. Ezekben az esetekben sincs igazán nagy gond, mert a hamvak kiadását kell kérni a hamvasztás megrendelésekor, és elég a család számára megfelelő időpontra tervezett temetést megelőző néhány napban visszavinni a hamvakat a temetőbe, vagy temetkezési irodába, ahol intézik a temetést.

Érdemes szem előtt tartani viszont azt a tényt, hogy a jogszabály szerint VALAMIT kezdeni kell a hamvakkal 90 napon belül: vagy el kell temetni, vagy el kell vinni (haza, természetben szórni, stb.). Tehát megszűnik az a joghézag, amivel visszaélve sok temettető a hamvasztást követően a temetkezési irodában hagyta a hamvakat és nem gondoskodott az elhelyezésükről. Ilyen esetben a temetkezési szolgáltató köteles lesz kezdeményezni a köztemetést a hozzátartozó költségére, ami jóval nagyobb (behajtható) anyagi teher lesz, mintha egy viszonylag olcsóbb elhelyezési módot keresve, például egy vízparti, vagy egy kedvezményes árú hajós temetést, esetleg templomi szórást rendelnének, nem beszélve az urna hazavitelről.

Történt még néhány változtatás a jogszabályokban, de ezek nem olyan súlyúak, illetve a kommunikációjuk nem félreérthető a médiában, ezért ezekre külön nem térek ki.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas Janos Menyhart 2017.03.20. 12:01:21

Melyik vallásos vagy vallástalan csoportnak van joga beleszólni akárki végrenedeletébe ? A szemét - demokratikus kormány, vagy a világ legagresszívabb vallása, ld. keresztes háborúk - banda.
FÖLHÁBORÍTÓ ! Ezt ki engedélyezte ? Engem, s ismerőseimet nem kérdeztek meg senki. Rohadt, tetves, szemét, álvallásos, csak az üzletre figyelő banda vagytok.
SZERETNÉK VÁLASZT KAPNI, EZT KINEK VOLT JOGA MEGSZAVAZNI !
SZÍVESEN TALÁLKOZNÉK VELE EGY NEM BIZTOS, HOGY BÉKÉS ESTI VITÁRA ! UTOLSÓ SZEMÉT, GYÁVA BANDA VAGYTOK.
Egy hatvankét éves orvos bácsi, aki már máshogy végrendelkezett.
/hogyan van jogotok, te büdös lábú banda, ezen változtatni ?/

kegyeleti tanácsadó 2017.04.17. 17:26:38

@Tamas Janos Menyhart: Kedves Uram!
Nem érem pontosan, mi a gond. Pont arról van szó, hogy változatlanul, mindenre van mód. Vagy hogyan rendelkezett az orvos bácsi, akinek nem teljesülhet a végakarata? Hátha van megoldás...

várom a levelet 2018.08.04. 19:43:14

@kegyeleti tanácsadó: én nem akarok temetést.lebomló urnában a kertben.milyen hivatal kell hozzá?

kegyeleti tanácsadó 2018.08.04. 20:14:49

Ha a kert az Ön saját ingatlana, akkor nem kell hozzá külön engedély egyik hivataltól sem. Ha másé, akkor az ingatlan tulajdonosának engedélye kell hozzá, lehetőleg írásban (ha társasházról van szó, akkor valamennyi lakó beleegyezése szükséges).
Fontos azonban, hogy az urna kiadásakor nyilvántartásba vett helyen legyen elhelyezve az urna (hamu). Ha ebben változás történik, akkor a változást az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes - nyilvántartást végző - köztemetőben kell bejelenteni.
Ha urna nélkül szeretné elhelyezni, az már - ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni - a hamvak szórásának minősül, hiszen nem urnás elhelyezésérő van szó. Ebben az esetben valamennyi családtag beleegyezése szükséges. Ha úgy látja, hogy vitás helyzet alakulhat ki később a hamvak elhelyezésének módjával és helyével kapcsolatban, érdemes a beleegyezésüket írásban kérni.
Ha pedig valamennyi szabályt szeretné betartani, érdemes sírjelzővel megjelölni a nyughelyet, hogy azok számára, akik kegyeletüket szeretnék leróni, megtalálható legyen, hiszen ehhez joguk van a későbbiekben.

Farkasné Magyar Eszter 2018.10.11. 13:34:37

Tisztelt tanácsadó!!!!Lenne egy kérdésem!!!!Az eggyik ismerösömmet elhanvasztották,és a családtagok a hanvakat kivitték a temetöbe és az eggyik rokonuk sirjára rátemették.Szabályos ez így??Minden kérelem engedély nélkül??

Horváth István Róbert 2018.10.31. 19:20:35

Tisztelt Tanácsadó!

Van e arra lehetőség hogy 6 éve eltemettet hamvasztott hozzátartozónkat aki urnában nyugszik hazahozzuk?
Ha van erre lehetőség mi ennek a módja,hogy kell ezt elkezdeni?

EDit Kalocsáné 2019.09.10. 12:23:03

@várom a levelet: @Horváth István Róbert: Tisztelt tanácsadó!
Határozott akaratom, hogy a Tiszába szórják a hamvaimat. Ezt, jeleztem a hozzátartozóim felé.
Semmiféle vallási felekezethez nem tartozom!
Kérdésem: van e lehetőség, rá, és milyen engedélyekre van szükség.
Várom szíves válaszát. Üdvözlettel, Kalocsáné Edit.
süti beállítások módosítása