Görög temetés és gyász 40 napon át

2011. július 04. 18:07

LéIekhajó

A görögök is tartogatnak néhány meglepetést, ha temetkezésről van szó.

Rendszerint még aznap, vagy másnap eltemetik az elhunytat, akitől - lehetőség szerint nyitott koporsónál - a család és az ismerősök is simogatással, csókkal, vagy pár perces csenddel - búcsúznak el. A templomi szertartást követően a koporsót nem helyezik túl mélyre, hogy 3 év elteltével könnyen ki tudják majd ásni. Ekkor a megmaradt csontokat kiveszik és kis dobozkákban  mauzóleumokban helyezik el. A temetés napját követő harmadik, kilencedik és negyvenedik napon ismét összegyűlik a család és közös imával, a 40. napon közös étkezéssel is megemlékeznek az elhunytról. A legközelebbi családtagok azonban addig sincsenek soha egyedül, a hozzátartozók folyamatosan gondoskodnak ellátásukról. Különösen szép szokás szerintem, hogy a rokonok, barátok gyertyákat visznek ajándékba a gyászoló családnak és a 3. naptól kezdve 37 napon át, minden nap meggyújtanak néhányat a sírnál.

Akit részletesebben érdekelnek a görög temetkezési szokások, rítusok, a gyászolók által fogyasztott görög ételkülönlegességek, ITT és ITT olvashatja az Évia szigetén  élő szemtanú részletes és nagyon olvasmányos elbeszélését az eseményekről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HortusMsingers 2011.07.05. 16:39:29

Gyönyörű ez a temető, ezzel a háttérrel.....
süti beállítások módosítása