Extrém koporsó + zenés-táncos banzáj = ghánai temetés

2011. július 02. 09:29

LéIekhajó

Nem tudom, ki mennyire mozog otthonosan más kontinensen élők temetkezési kultúrájában, de hátha nem csak számomra meghökkentőek az afrikai szokások… 

Ghánában például többet költenek a temetésre, mint egy esküvőre. A gyász színe a bordó és a fekete, de ha valaki öngyilkos lesz a családban, az elhunyt hosszú öregkort ért meg, vagy kis gyerek volt, esetleg lőfegyver által halt meg, a gyászolók fehér ruhát viselnek. Amikor meghal valaki, a holttestet azonnal a hűtőházba viszik és a nálunk megszokottnál hosszabb ideig ott is marad, amíg a szűk család minden barátot, külföldön élő rokont értesít a fantasztikus ünnepről, hogy a halálesetet követő héten összegyűlve, közösen döntsenek a temetés részleteiről. Általában a hét végén, pénteken, vagy szombaton kerül sor a temetésre, amikor mindenki ráér a hajnalig tartó bulizásra. A halottas házban a család készíti fel a holttestet a temetésre és az elhunyt személyiségére (vagy a család különös ízlésére) jellemző, számunkra kissé talán furcsa koporsóba teszik és a látogatók pedig folyamatosan virrasztanak mellette.

 

 

Ezt követően először a templomba viszik az istentiszteletre, majd furgonnal, vállon, vagy akár egy talicskán, dobszó és hangos, vidám ének kísérettel a temetőbe. A halotti torra általában egy futballpályán gyűlik össze a család. Reggelig tartó harsány, zenés, táncos, buli veszi kezdetét, közben pénzadományokat gyűjtenek a temetés költségeinek fedezésére. Ha keresztény családról van szó, a vasárnapi misén együtt emlékeznek meg az elhunytról, majd közösen megebédelnek. 40 nap, majd egy év elteltével ismét valamennyien összegyűlnek és megemlékeznek elhunyt szerettükről.

Ezeket a hagyományokat a diaszpórában élő ghánaiak is tartják. Az USA-ban pl. egész iparág alakult a ghánai temetések köré, melyeken nem is csak olyanok vesznek részt, akik ismerték az elhunytak, hanem mindenki más is, aki csak egy kiadós bulizásra vágyik. Állítólag olyan sok pénzt lehet összegyűjteni egy-egy ilyen temetési parti alkalmával, hogy sokszor előfordulnak  ál-halotti torok is.

Erről meghökkentő részleteket >>> ITT <<< olvashattok.

 

 

***

Információ koporsós temetéssel kapcsolatban
>>> ITT<<<

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aniriga 2011.07.02. 17:26:32

Azért nem lehetnek olyan nagyon régiek ezek a hagyományok!/ltsd ..kia telefon koporsó/

LéIekhajó 2011.07.02. 22:31:51

@aniriga: a kegyeleti kellékek modernizálódnak ott is, nálunk is... Korábban is többnyire az elhunytra jellemző formájú volt (pl. a videón a törzsi dobhoz hasonló), de már terjednek az USA-beli, számunkra megszokottabb koporsó formák is. Bár, szerintem az jobban eltér a hagyományaiktól, mint a telefon alakú.
süti beállítások módosítása