5 masszív tévhit a hamvasztásról - csak erős idegzetűeknek!

2011. június 25. 22:02

Lélekhajó

Nem olyan régen a csömöri hamvasztóüzemben jártam tanulmányúton, úgyhogy a leggyakoribb tévhiteket nyugodt szívvel cáfolhatom.

1. Többször volt már rá példa, hogy a halottakat elcserélték szállítás, vagy hamvasztás közben, csak nem merik bevallani...
A jelenlegi nyilvántartási rendszer szerint erre gyakorlatilag esély sincs. Mire a hamvasztásig jut a test, több azonosításon is átesik. Ha minimális kétség merül fel a személyazonosságát illetően, nem hamvasztják el. Ezen kívül szigorú nyilvántartást vezetnek, több hamvasztóüzemben még vonalkód rendszert is bevezettek a tévedések elkerülésére.

2. Az elhunytakat gázlánggal égetik el, de legalábbis az égés utolsó fázisában, különben nem porladna el teljesen a test.
Nem nyílt lángot használnak a hamvasztáshoz. A téglával kirakott kemencét 900 °C fok körüli hőmérsékletűre hevítik, ide tolják be a 2-6 °C fokra hűtött holttesteket, melyeken pár másodpercen belül öngyulladás megy végbe. Az égési folyamat testtömegtől, izomzattól, nemtől és még számos más tényezőtől függően változó: 50-140 perc. A megfigyelések szerint a szív hamvad el utoljára, de a szokásosnál lassabban hamvad el a dohányosok tüdeje és a rákos sejtek is. A végtermék színe különböző színű lehet, a szürke különféle árnyalataival. A szín több dologtól is függ, például az égés hőmérsékletétől és a csontok Ca tartalmától. (Állítólag még az MTA tudósai is Csömörre járnak a kutatásokhoz használt színskálájukat tesztelni.) A masszívabb csontdarabok (pl. a combcsontok) hosszabb égési folyamat alatt sem porladnak el, de ennek áthidalására nem gázlángot, hanem hamvasztást és a hamvak hűtését  követően egy speciális őrlő gépet használnak, nagy, kőből készült őrlőgolyókkal, mivel szórásos temetés esetén a maradványok nem lehetnek nagyobbak 2 mm-nél.

 3. Az elhunytakat  ruha nélkül "dobják" a kemencébe. 
A hamvasztás olyan körülmények között történik, ahogyan az eltemettető kéri: lepedőbe  takarva, nagyestélyiben, vagy akár Fradi mezben speciális hamvasztó, vagy normál koporsóban. Arra is van lehetőség, hogy hamvasztás előtt a hamvasztó koporsóba apróbb személyes tárgyakat tegyünk: egy fotót, plüssmacit, kis fakeresztet, esetleg egy szál virágot. A testeket pedig nem dobják, hanem egy speciális emelő szerkezettel, koporsóval együtt tolják a kemencébe.

4. Sokszor egyszerre több halottat is elhamvasztanak, soha nem tudhatjuk biztosan, kinek a maradványait kapjuk vissza. 
Ha akarnának se tudnának egyszerre több testet a kemencébe tenni, egyszerűen nem férne be. Sőt, aki nagyon túlsúlyos, azt sajnos hamvasztani se lehet. (200 kiló fölött nem is vállalják, de a hűtés már sokkal kisebb túlsúly esetén is problémás lehet...) A hamvakat egy speciális szerszámmal minden hamvasztás után alaposan kikotorják a kemencéből, csak utána tolják be a következő elhunytat.

5. És a kedvencem: hamvasztás után a munkások összegyűjtik az aranyfogakat és eladják.
Ezen a hőmérsékleten az aranyfog is elolvad és egyszerűen gőzzé válik. Az el nem hamvadó, speciális ötvözetből készült, használhatatlanná égett implantátumokat még az őrlési folyamat előtt eltávolítják a hamvak közül és az Új Köztemetőben kezelik tovább.

Végül lezárt műanyag urnában egy polcra kerülnek a hamvak, vagy ezt megelőzően még - a család kérésére - kisebb tégelyekbe porciózzák és egy emléklappal együtt adják ki a temettetőnek.

További részletes beszámoló a hamvasztás menetéről
>>> ITT <<<

 

* * *

Frissítés:

A tévhitek eloszlatásával kapcsolatban nagyon támpont lehet egy informatív videó összeállítás a
2015-ben megnyílt Budapesti Krematórium működésével, exkluzív szolgáltatásaival és
a biztonsági előírásokkal kapcsolatban.

 

 

* * *

TEKINTSE MEG TELJES KÖRŰ TÁJÉKOZTATÓNKAT ÚJ, HAJÓS TEMETKEZÉSI PORTÁLUNKON
KEDVEZMÉNYES ÁRAKKAL, HAJÓKKAL!

>>> ITT <<<

****

KÜLÖNLEGES URNA RENDELÉS
>>> ITT <<<

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.07.13. 13:55:35

Az arany olvadáspontja valamivel 1000 C fölött van, a forráspontja pedig jóval 2000 C fölött. Így aztán nehezen válhat gőzzé 900 fokon.
Mostmár csak arra lennék kíváncsi hová is "párolog" is el az az aranyfog?

LéIekhajó 2011.07.13. 17:10:55

@portis: Szia! Hát, ez az információ eredendően a csömöri hamvasztóüzem igazgatójától származik, aki személyes bemutató keretében mondta ezt el nekünk, de korábban a médiában nyilatkozott is már erről. A bejegyzés óta több hasonló, teljesen logikus észrevétel érkezett ezzel kapcsolatban, úgyhogy elkezdtem alaposabban utána járni a dolognak. Először azt gondoltam, hogy az aranyfog egy speciális ötvözet, ami más tulajdonságokkal bír, mint a tiszta arany, de fogtechnikus is megerősítette, hogy ez nem magyarázat. Hamarosan szerződéskötés ügyében újra Csömörre megyünk a hamvasztó üzembe és a végére járunk a dolognak, egy kis türelmet kérek szépen tehát...

portis · http://www.online-szallas.com 2011.07.14. 12:12:10

@LéIekhajó:
Igen az ötvözetre én is gondoltam, de valószínűleg annak még magasabb az olvadáspontja mint a tiszta aranynak. Gondolom arany-réz vagy arany-ezüst ötvözet jöhet számításba, a rézzel nem változik az olvadáspont lényegesen, az ezüsttel pedig nő az olvadáspont.
De ha meg is olvadna ott kellene maradni egy kis arany tócsának a porban.

Én azt gondolom máshogy párolog el az az aranyfog ;)

Első mohikán 2013.09.05. 01:29:08

Ha van lelkierőd hozzá, akkor végignézheted egy kis kémlelőablakon keresztül a szeretted elhamvasztását, a hamu, illetve a csont és nemesfém-maradványok alapos kikotrását, azok porrá őrlését és a tárolóedénybe -ami a végső porcelánurnába kerül majd- helyezését.
Nem tulajdonítanak ott el semmit, ha kibírod lelkileg, akkor győződj meg róla.
(Én megtettem -nem az aranyfogak miatt-, és bár borzasztó volt végignézni, nem bántam meg.)

babi100 2014.02.08. 15:20:00

T.taxi33 irtam neked levelet.bénázom itt.Nem találom hol tudom a beérkező levelet megnézni.,ha segitenél.avagy bár ki aki olvassa a kommentet

Nanó Sanyi 2015.01.06. 12:51:07

Kérdés: minek kell hamvasztó koporsó és ?valamilyen alj? Hiszen egy 5-ös kazánlemezre aminek cca. 5-10 cm-es oldala van ráteszik a delikvenst, ebből a tepsiből nem folyik ki semmilyen test nedv hiszen azonnal elpárolog és a zsír és izom szövetek elégnek.

A temetési költségek pedig erősen irreálisak azaz csak a lehúzást erősítik!

Egy egyszerű hamvasztás is valamivel több mint 80.000.-

Lélekhajó 2015.01.07. 13:38:08

Többnyire a hamvasztó koporsóban történik a szállítás is, így nem kell ok nélkül áthelyezgetni, bolygatni az elhunytakat. Ez szintén elhamvad, így a szállító eszközök higiénikus megsemmisítéséről sem kell külön gondoskodni.

hunyadi111 2019.03.10. 17:49:47

kérem az el hunytat fel kel öltöztetni,vagy csak kivánság kérdése? csak elég egy lepedő?

Custertábornok 2021.10.18. 22:56:10

@Első mohikán: És szerinted azok akik nem nézik végig ugyanúgy megkapják a nagypapi titán implantátumait vagy arany fogát?
Mutassanak olyan embereket akik hitelt érdemlően tudják igazolni hogy bizony Ez így volt, és külön megkapták a hamvak mellé ezeket is

Diorella Queen 2022.01.20. 23:59:18

Szerintem az aranyfogakat még előtte kiszedik a holtakból. 900 fokon egészen biztos hogy nem olvad, még ha ötvözve van,akkor sem. Elég sok zs.dónak van aranyfoga. Meg a nem zs.dóknak is. Meglepően sok embernek van aranyfoga.
süti beállítások módosítása