Környezetszennyező temetések - ökotemetkezési trendek

2011. július 13. 10:01

LéIekhajó

Temetkezéssel kapcsolatban viszonylag ritkán jutnak eszünkbe környezetvédelmi szempontok, különösen közeli hozzátartozónk halála esetén. Fontos tudni azonban, hogy a jelenleg Magyarországon is használt valamennyi temetkezési forma jelentős terhet ró környezetünkre, beleértve a koporsós temetést és a hamvasztást is.

Koporsós temetés esetében a föld mélyén lezajló bomlási folyamatok szennyezhetik a talajvizet, ami globálisan szemlélve kihat a Föld, így hazánk ivóvízkészletlére is. Különösen károsak az USA-ban is elterjedt - a Sírhant Művek rajongói számára jól ismert  - balzsamozási eljárások, amikor az elhunyt testnedveit formaldehides oldatra cserélik, hogy drasztikusan lelassítsák a test bomlási folyamatait, nyitott koporsós ravatalozásra alkalmas állapotban tartva az elhunytat.  Pozitívumként viszont elmondhatjuk, hogy Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint kizárólag lebomló, környezetbarát anyagokból készült kellékekkel szabad temetni és szerencsére még nem terjedtek el a külföldön divatos balzsamozási formák sem. De mi a helyzet a roma temetésekkel, a kibetonozott sírgödrökkel, üveg koporsókkal és a koporsók réz fogantyúival? Hát, igen. Ez még szabályozásra vár.

Hamvasztáskor másfajta környezetszennyezéssel kell szembe néznünk. Minden hamvasztáshoz kb. 20 liter üzemanyagot (vagy annak megfelelő földgázt) és a kibocsátott füst tisztításához fél kiló aktív szenet használnak fel. Egy átlagos méretű test elégetése során 160 kg széndioxid, jelentős mennyiségű szén-monoxid, nitrogén-dioxid és más mérgező gáz távozik. A megmaradó hamu higany és nehézfém tartalma szintén meglepően magas. Földbe temetve kevésbé környezet károsító ugyan, mint a koporsós temetés, de nem elhanyagolható mértékű ez sem.

De mi a megoldás? A világon számos új technológia  és kellék bevezetésével kísérleteznek több-kevesebb sikerrel. Rohamosan terjednek a természetes anyagokból - pl. vesszőből, kartonpapírból - készült koporsók. A hamvak elhelyezésére is számos kreatív megoldás létezik a ligetes erdőktől kezdve, a tenger mélyén át a Dunáig, vagy akár az űrig, pénztárcánktól függően. Van azonban egy ígéretes, sci-fi regényekbe illő kezdeményezés, egy új találmány, mely úgy tűnik, minden szempontból megfelel az elvárásoknak és pillanatnyilag engedélyeztetési fázisban van. Erről hamarosan részletesebben is szó lesz a blogon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.07.13. 12:59:18

Úgy gondolom, hogy a porból lettünk porrá leszünk, igaz. A nagy globális biomassza részei vagyunk, testünk anyaga a halálunk után visszatér a nagy körforgásba. Ezt környezetszennyezésnek hívni butaság. Ha a szavannán elpusztul egy antilop és felfalják a nyüvek, az sem környezetszennyezés hanem pusztán egy természetes folyamat, így a mi halálunk is.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.07.13. 13:02:42

Úgy gondolom, hogy a porból lettünk porrá leszünk, igaz. A nagy globális biomassza részei vagyunk, testünk anyaga a halálunk után visszatér a nagy körforgásba. Ezt környezetszennyezésnek hívni butaság. Ha a szavannán elpusztul egy antilop és felfalják a nyüvek, az sem környezetszennyezés hanem pusztán egy természetes folyamat, így a mi halálunk is.

☉ ☾ 2011.07.13. 13:28:16

Néhány diktátort elég lenne a kutyák elé vetni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.13. 13:50:53

ez kérem skandallum !!
tiltakozom !!!!
bírságot a környezetszennyezően temetkező halottaknak !!!

Dubito 2011.07.13. 13:54:48

Azonnal be kell tiltani a meghalást!

nehogymárne 2011.07.13. 14:10:05

@☉ ☾: azok is kiszarják, és akkor megint jön egy hülye "környezetvédő" és elkezd elmélkedni azon, nem lehetne-e, hogy a kutyák egyből grínpísz transzparenseket szarjanak.

leha 2011.07.13. 15:11:25

ez gyönyörű! lehetne pl az űrbe temetni ... vagy a tengerbe ... aham ... a rézfogantyúra felkapja a fejét az idióta, de hogy hány liter rakéta üzemanyag kell az űrbe temetésre, az már nem megy, mert ... áhhh ... az ostobaság a legkárosabb a környezetre. "a föld mélyén lezajló bomlási folyamatok szennyezik a talajvizet" ez a legszebb, baszki!

LéIekhajó 2011.07.13. 16:44:28

@Sparhelt: nem a testünk lebomlását, a halálunkat nevezem környezetszennyezésnek. De a testtől való "megszabadulás" humánus módjai sokszor rendkívül környezetszennyezőek. Gondolj csak egy szigetre például, ahol egyszer csak fizikailag lehetetlen több koporsót elásni, vagy mindenkit formaldehiddel feltöltve temetnek el. Ott is meg kell oldani valahogy ezt a kérdést, ha tiszta ivóvizet szeretnének inni az élők.
Annak is oka van például, hogy magas belvíz esetén tilos koporsós temetést végezni az ivóvíz védelme érdekében, sajnos sok helyen ez folyamatosan így van Magyarországon.

LéIekhajó 2011.07.13. 16:52:29

@leha: ezek az űrhajók nem temetkezési céllal mennek fel, így is, úgy is fellövik őket sajnos, viszont nyilvánvalóan ez nem jelent globális megoldást, sőt.
De szerinted mi igen? Tényleg érdekelne a véleményed...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.13. 23:07:29

@LéIekhajó:

szerintem közvetlenül a nukleáris hulladék mellé kellene helyezni minden (el nem égetett) halottat; - súlyosan szennyező veszélyes hulladék...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.13. 23:09:03

én kérek elnézést, magam és leginkább, az ötletadók [ 5let: a temetkezés környezetszennyez ] nevében !

LéIekhajó 2011.07.13. 23:54:38

@szorokin: remélem, a szállítást vállalod... ;)

LéIekhajó 2011.07.13. 23:59:50

@Mó, a gyalogos: Kicsit olyan rozogának tűnik ez a papír koporsó, nem? Kíváncsi vagyok, gyártják-e még...

Mó, a gyalogos 2011.07.14. 08:56:39

@LéIekhajó: Valszeg nem, a fakopi lobbi kicsinálta őket....:)

leha 2011.07.14. 14:16:19

@LéIekhajó: tudod, a természetes körforgás: ami megszületett, az egyszer meghal. jönnek a kukacok, meg az amőbák és ennyi. az, hogy a formaldehides tartósítás gáz, az biztos, de egy kalap alá venni a föld alá temetést a környezetszennyezéssel ... ááááááááá

Mó, a gyalogos 2011.07.14. 18:40:26

Pedig komoly ANTSZ-es szabályozás van köré építve.

leha 2011.07.16. 22:17:25

@Mó, a gyalogos: persze, a kútba szarni nem egészséges, de azért a kula önmagában még nem környezetszennyezés

LéIekhajó 2011.07.17. 00:26:20

@leha: Tényleg érdekelne, hogy te hogyan oldanád meg a temetkezést környezetszennyezés nélkül, például Budapesten, évi 26.000 halott esetében. ;)
Kíváncsi vagyok arra is, hová teszed fokozottan belvizes településeken a halottakat, például az Alföldön. A Földbe? Utána nem iszol már több kútvizet a környéken, remélem... (Gondolom, ez neked nem probléma, nem kell finnyáskodni, ugye? :P)
De azoknak, akik ott élnek ez azt jelenti, hogy szennyezett lesz az ivóvizük, vagy mást kell kitalálniuk koporsós temetés helyett.

leha 2011.07.18. 14:14:51

@LéIekhajó: aham. és mi a helyzet a pottyantós budival? meg a kiütött falú falusi derítőkkel? (gondolom, ilyennel sosem találkoztál ;)
úgy érzem, az az ember, aki holtan nyomhat mondjuk átlagosan 70 kilót, korántsem akkora környezetszennyezés, mint az élete során ürített fekália és vizelet, ami még mindig sokkal környezetbarátabb dolog az én meglátásom szerint, mint a sok foszfátos mosószer, amiben a ruháit mosták életében, vagy a tévézései közben elhasznált villany, amit fosszilis erőműből nyertek. szóval lehet, hogy környezetszennyezés egy embert a földbe temetni, de azt hiszem, ha mindenki életében csak ennyit szennyezne, az piszokjó volna.
hamvasztáskor 20 liter üzemanyag? (a földgázt nem nézem, mert az egyik legtisztább ma használatos hétköznapi tüzelőanyag) egy átlagos BKV busz mennyi idő alatt éget el ennyit? és egy SUV (audi Q7, BMW X5, stb)?
nem rezonálok arra a gondolatra, hogy ezen kéne aggódni :)

LéIekhajó 2011.07.18. 14:37:25

@leha: Van egy javaslatom: engem ez továbbra is aggaszt, téged pedig továbbra se aggasszon, ha így látod jónak. Jó így? :)

leha 2011.07.20. 12:10:47

nagyapám minden reggel két unciapuskaport kevert a műzlijébe. úgy gondolta, ez kell a hosszú és egészséges élethez.
96 évesen halt meg. 4 gyereket, 11 unokát és 2 dédunokát hagyott hátra. valamint egy 12 láb mély gödröt a krematórium helyén

;)

Csepel1951 2015.12.23. 18:53:57

Nem értem mit kell ezen lovagolni!
Rá kell nevelni az embereket hogy leszokjanak arról hogy a síremlékek felturbózott emésztőgödör-fedlapra hajaznak.Gáz.
Beton,márvány,müanyag giccsek,műkő,műmárvány.Véletlenül se valami ami környezetbarát.Miért nem elég egy szép füves halmocska egy kopjafával?Aki kivagyi,baszódjon meg!

Csepel1951 2015.12.23. 19:02:16

Ahol meg nem lehet gödörbe temetni koporsóban:földgáz-malacperzselő helyett meg máglyát kell rakni,oszt jónapot.Régen is bevált, ma is.A tüzifát amúgy is megvesszük, nem olyan drága egy máglyára való.(Aggódhatnak sokan hogy sok fát emésztene a dolog...megoldás:ne csak vágd, ültess is)-probléma megoldva.
Rettenetesen gáz hogy lassan az egész ország egy kibaszott temető.Mindenütt temetők,beton meg márvány ocsmányságokkal...messziről virítanak.Egy ilyen kis országban ez rendkívül gazdaságtalan!Sokan vagyunk?Ergo sok a halott is...2 megoldás van:1,nem kell sokan lenni :) 2,hamvasztani,urna se kell tárolni csak szétszórni valami szép helyen.
süti beállítások módosítása