Nyílt nap a Budapesti Hamvasztóban a Föld Napján

2017. április 17. 21:14

kegyeleti tanácsadó

2017. április 22-én, szombaton a sokak számára oly titokzatos hamvasztási folyamatok mellett, a Budapesti Hamvasztó gyászfeldolgozást segítő, családcentrikus szolgáltatásait ismerhetik meg a látogatók. A Föld Napja alkalmából rendezett környezetbarát temetkezési kellék bemutatón különleges, lebomló urnákkal és a hamvak természetben történő elhelyezésének jogszerű módjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Itt a lehetőség tabuk nélkül, szakértőknek feltenni az összes rázósnak tűnő kérdést!

krematorium_budapesti_hamvaszto.jpg

Az ingyenes programon a krematóriumlátogatás közben minden olyan terület is bejárható lesz, mely egyébként nem látogatható. Az érdeklődők pontos tájékoztatást kapnak a hamvasztás minden mozzanatáról, megtekinthetik a kemencéket működés közben és feltehetik kérdéseiket a nyílt nap házigazdáinak: Tóth Dianának, a Budapesti Hamvasztó vezetőjének és Tóth Zoltánnak a Magyarországi Krematóriumok Országos Szövetsége elnökének. A környezetbarát temetkezési kellék bemutatón a hamvak természetben történő elhelyezésével kapcsolatos szabályozásról, valamint a speciálisan erre a célra kialakított öko-urnák – például szórópárnák, szóró hengerek, lebegő kagylók, homok gömbök és só urnák – működéséről tőlem (Gőcze Edit) kaphatnak átfogó képet a látogatók. A gyász feldolgozását támogató önsegítő, sorstárs csoportok működését a Napfogyatkozás Egyesület titkára, Rácz Katinka mutatja be.

Időpontok:                              2017. április 22. szombat, 10.00 és 13.00
Helyszín:                                 Budapesti Hamvasztó, 1225 Budapest, Bányalég u. 31.
Megközelíthető (BKK):           33-as busszal a Móricz Zsigmond körtérről

Kb. egy 2 órás programra érdemes készülni. Szeretettel várunk mindenkit! 

Akit addig is bővebben érdekelnek a hamvasztási folyamatok, itt nézhet meg belőle egy rövid, gondolatébresztő előzetest:

Temetés ügyintézés: halotti anyakönyvi kivonat beszerzése

2017. január 10. 12:58

kegyeleti tanácsadó

Temetés ügyintézéskor a temettető egyik legfontosabb feladata a halotti anyakönyvi kivonat beszerzése, ami nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, de néhány praktikus tanács talán mindenkinek jól jöhet.

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy - bárhol is akadunk el az ügyintézésben - nem kell aggódni, hiszen a halotti anyakönyvi kivonat nem feltétele a temetésnek! A haláleset hivatalos bejelentése az anyakönyvvezetőnél történik. Az ügyintézés során jussunk el addig, hogy az anyakönyvvezető lebélyegezze a halottvizsgálati bizonyítványon a temettető példányát! Ezzel már megrendelhetjük a temetést. Sok temetkezési vállalkozás díjmentes ügyintézés keretében magára vállalja a halottvizsgálati bizonyítvány és a halotti anyakönyvi kivonat beszerzését is, ezért ezzel nem biztos, hogy érdemes külön vesződni, ha a temetkezési irodában mindent elintéznek helyettünk. Ha mégis mi magunk szeretnénk mindent intézni, az alábbiakat érdemes figyelembe venni.

Friss halálesetnél a halál helye szerinti önkormányzat anyakönyvi osztálya az illetékes, tehát nem az elhunyt, vagy a temettető lakóhelye számít.

Szükséges iratok:

- halottvizsgálati bizonyítvány és statisztikai lap
- az elhunyt személyi igazolványa és lakcímkártyája (ha van külön)
- születési anyakönyvi kivonat
- a családi állapotot igazoló irat:
a) ha házas az elhunyt: a házassági anyakönyvi kivonat
b) ha elvált: a válásról szóló bírósági végzés
c) ha özvegy: az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata

Leia hercegnőt egy óriási antidepresszáns kapszulában temették el

2017. január 07. 14:16

Lélekhajó

Rengeteg népszerű, szeretett művész távozott az élők sorából a 2016-os évben. Az egyik legfájóbb a Star Wars rajongók körében Leia hercegnő, azaz Carrie Fisher halála volt. Egy nappal később édesanyja, Debbie Reynolds színésznő is követte őt. Tegnap egyszerre temették el őket a Michael Jackson, Paul Walker és más hírességek nyughelyéül is szolgáló hollywood-i Forest Lawn Memorial Parkban.

Az édesanyát hagyományos, koporsós temetéssel helyezték örök nyugalomra, míg lányát, Carrie Fisher-t hamvasztották. A hamvak egy kis részét édesanyja koporsójában helyezték el, de a többi egy óriási Prozac kapszulát formázó urnában kapott helyet, melyet fivére a szertartás során végig kezében tartott. Bátyja szerint Carrie számára, aki hosszú évek óta nyíltan felvállalt mentális betegségekkel küzdött, ennél a különleges urnánál megfelelőbbet nem is találhattak volna.   

carrie-fisher-urn-prozac.jpgKép forrása: Rolling Stone magazin

A temetést megelőzően, csütörtökön zárt körű megemlékezést tartott a család a színésznők otthonában, melyen Meryl Streep, Jamie Lee Curtis mellett számos híresség vett részt. A nagyközönség számára későbbi időpontban tervezik a nyilvános megemlékezést.

Egy kegyeleti szakértő mindennapjai...

2017. január 04. 08:20

kegyeleti tanácsadó

Gyakran kérdezik tőlem, hogy lehet a temetkezésben dolgozni, hogy lehet lelkileg elviselni ezt a nyomasztó munkát. Az alábbi interjúban Tóth Diánát, a Budapesti Hamvasztó vezetőjét és engem kérdezett mindennapjainkról a Nők Lapja Café újságírója, Kampf Zita.

"A halált nem tudod nem bevonzani. De attól nem következik be előbb, hogy gondolsz rá..."

 gocze_edit_interju6.jpg

Miért ne lehetne haza vinni a hamvakat 2017. január 1-től?

2017. január 02. 12:51

Lélekhajó

2016. végén történt néhány változás a temetkezés jogi szabályozásában, ami sok családban ok nélküli riadalmat váltott ki. Ezért fontosak tartom, hogy eloszlassunk néhány félreértést.

A legfontosabb változás, hogy a hamvasztást követő 90 napon belül el kell temetni a hamvakat, vagy ki kell adni a temettetőnek. Ha ez nem történik meg, a hamvak birtokosa kezdeményezi az önkormányzatnál a temetést a temetésre kötelezett költségére.

Tehát: továbbra is haza lehet vinni az urnát és nem változtak a hamvak természetben történő elhelyezésének szabályai sem. Van lehetőség repülőgépről történő szórásra, hajós temetésre és a hamvak vízpartról történő elhelyezésére is, környezetbarát urnában. Amennyiben a terület tulajdonosa vagy kezelője hozzájárul, akár erdőben, mezőn, kertben is lehetséges a temetés, lehetőleg környezetet nem szennyező, lebomló urnában. 

galambos_2_szoro_henger.JPG

Fontos tudni, hogy a szabályozás a 2016. december 31-e előtt történt halálesetekre nem vonatkozik! Ha tehát van már otthon urna, azt továbbra sem kötelező eltemetni.

Lánctalpas koporsószállító pompatank, vagy hogy is hívják?

2012. július 22. 18:15

LéIekhajó

Sok különös járműről hallottunk már, melyeket temetéseken használnak a koporsó szállítására. De talán az egyik legfurcsább ez a páncélozott FV432-es lánctalpas. Különcök számára bármikor kölcsönözhető...

lánctalpas koporsószállító.jpeg

Forrás: itv.com (videóval)

Börtön temetés az Egyesült Államokban

2012. június 04. 18:06

LéIekhajó

Rabok temetése hozzátartozók, család nélkül, rabtársak által elföldelve az Egyesült Államokban.

0 komment
Megosztás:

Címkék: temetkezés USA

Nyitott kapukkal vár a krematórium

2012. május 05. 11:44

LéIekhajó

Nyitott kapukkal, de ez alkalommal az élőket várja a Budapesti Temetkezési Intézet csömöri hamvasztó üzeme 2012. május 19-én, szombaton (Csömör, Főnix u. 1.).

Sok városi legenda és tévhit él az emberekben, melyek eloszlatására rendez nyílt napot a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.  csömöri krematóriumában. Néhány sarkalatos kérdést már mi is boncolgattunk korábban, de aki saját szemével szeretné megnézni ezt a titkokkal övezett folyamatot, látogasson el Csömörre és ismerkedjen meg a hamvasztó üzem működésével. Meggyőződhetnek arról is, hogy miért lehetetlen egyszerre több halottat hamvasztani, vagy bárkit elcserélni, illetve hogy a kegyeleti és higiéniai előírások pontos betartásával zajlik a munka.

Csoportok indulása:
9:00, 11:00, 12:30, 13:30

Megközelíthető:
- Örs vezér térről, Gödöllői hévvel a Kistarcsa kórház megállóig. Ezt követően gyalog az Auchan bevásárló központ bal oldala mellett elhaladni a Főnix utcáig. 
- 92-es busszal az Auchan bevásárló központig, onnan gyalog az áruház bal oldala mellett elhaladva a Főnix utcáig.
A helyszín megközelítését megkönnyíti a Kistarcsa Flór Ferenc kórház HÉV megállójától, illetve a 92-es busz Auchan Liget végállomásról induló mikrobusz-járat.

A látogatásokat Jávor Ervin, a krematórium fiatal igazgatója vezeti és készséggel válaszol valamennyi, rázósnak tűnő kérdésre is. Én vettem már részt ilyen nyílt napon és munkánk során is rendszeresen ellátogatunk a hamvaszó üzembe. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nem csak a nyílt napon zajlik minden rendben, hanem máskor is.

Kellemes borzongást mindenkinek!

 

Mit ne mondjunk egy gyászolónak!

2012. április 09. 12:44

LéIekhajó

Életünk során többször kerülünk olyan helyzetbe temetésen, vagy a mindennapok során, hogy ismerőseink számára illene együttérzésünket kifejeznünk. Nem mindennapi, kényelmetlen helyzet ez, ezért sokan nagy ívben el is kerülik ezeket a szituációkat, de sokszor még a gyászolót magát is, a szükségesnél jobban felerősítve magányukat és fájdalmukat.

A halálról egyébként is nehéz beszélni, főleg úgy, hogy valós vigaszt nyilvánvalóan a mi szavaink sem fognak jelenteni. Minden esetre érdemes megfontolnunk, mi hagyja el ilyenkor a szánkat.

Az alábbiakat semmiképp sem javasoljuk:

1. Pontosan tudom, mit érzel. - Hidd el, fogalmad sincs. Mindenki másképp éli meg ezt a helyzetet még akkor is, ha már voltál hasonló szituációban és veszítettél el hozzád közel állót.

2. Nincs mit tenni, tovább kell lépni! - Ez igaz lehet, de amikor még friss a gyász, ez nem vigasztal senkit. Ilyenkor teljesen elképzelhetetlen a tovább lépés, de sokszor még a tovább élés is.

3. Foglald el magad! - Az ember ilyenkor a síráson és a bénult létezésen kívül nem igen tudja magát mással elfoglalni. Mégis mit javaslunk neki ilyenkor? Hogy kötögessen, olvasgasson, kiránduljon?

4. Ő már egy jobb helyen van. - Honnan tudod? Biztos, hogy akinek ezt mondod, ugyanabban hisz, mint te? Lehet, hogy a földbe helyezett koporsó és az urna képe ugrik be neki és az egyáltalán nem tűnik jónak, sőt, mintha arra utalnál, hogy jobb is, hogy meghalt.

5. Most már Isten vigyáz rá. - Hacsak nem mélyen vallásos az illető, gyakorlatilag azt sugallod, hogy ő nem volt elég gondos, nem vigyázott eléggé, de most végre van, aki megtegye ezt helyette.

6. Minden okkal történik ezen a világon. - Könnyen elképzelhető. Meg az is, hogy nem. Minden esetre egy ilyen mondat elindíthat egy önmarcangolási folyamatot a gyászolóban, hogy vajon elég jól ápolta, eléggé szerette, mindent megtett-e, stb. Ne okozzunk bűntudatot, van elég baja szegénynek így is.

7. Ne aggódj, lehet még másik gyereked/férjed. - Még ha így is van, egy elveszített gyereket/férjet nem pótolhat egy következő. Idővel talán hozzá lehet szokni a veszteséghez és vehet más irányt az ember élete, de egy új társ, vagy gyerek nem helyettesíti az elveszítettet és nem teszi meg nem történté a veszteséget. Egy új társ igénye a sír szélén állva egyébként a legritkább esetben merül fel az özvegyben.

Akkor mi a megoldás?

Sokszor elég, ha biztosítjuk a gyászolót arról, hogy mellette vagyunk és együtt érzünk vele, hogy nyugodtan fordulhat hozzánk, ha bármiben segítségére lehetünk. Csak olyat mondjunk, amivel azonosulni tudunk, a kevesebb ilyenkor sokszor több. Ha közeli hozzátartozóról, barátról van szó, elég lehet egy ölelés is, de sokkal fontosabb, hogy a temetés utáni napokban, hetekben keressük legalább telefonon. Érdeklődjünk utána, hogy van, tudunk-e segíteni. Valószínűleg nem. De a tudat, hogy nem maradt teljesen magára, hogy van kihez fordulnia, ha baj van, sokkal többet segít, mint egy sablonos "Őszinte részvétem" a temetésen, vagy egy gyásztáviraton. Jusson eszünkbe, hogy sokan hetekig, hónapokig elkerülik, hogy ne kelljen kínos beszélgetésekbe bonyolódniuk, pedig idővel szegénynek nagyon jól esne végre másról - valami hétköznapiról - beszélgetni, nem csak az elhunytról és a gyászról.

A részvét kifejezése temetkezési kultúránk része. Ennek is megvannak a szabályai, de ugyanúgy megtanulható, akár a késsel-villával evés.

Addig vigye el családtagjai maradványait a temetőből, amíg csak lehet!

2012. április 01. 16:36

LéIekhajó

Úgy tűnik, 2012 őszére csúszik a temetkezési törvény módosítása. A hamvak haza vitelével kapcsolatban már korábban kifejtettem a véleményemet, de most gondoljuk át, van-e gyakorlati teendőnk ezzel kapcsolatban!

Napi munkánk során egyre több olyan megrendelésünk van lejárt temetői sírok, urnafülkék felszámolásához kapcsolódóan. A családok nem tudják a 10 évente (koporsós sír esetében 25 évente) több tízezer (koporsós sír esetében több mint 100-300 ezer) forintos újraváltási díjakat kifizetni. A korábban eltemetett urnákat kivetetik a helyükről és a hamvakat közös temetés keretében, temetőben szórják el, hajós temetést rendeznek, vagy környezetbarát szóró párnában a vízpartról bocsátják útjukra a hamvakat. Arra is több példa volt már, hogy elhunyt szeretteiket haza viszik és a hétvégi telken, a családtagok közelségében helyezik őket örök nyugalomra, például egy fa ültetésével állítva  emléket nekik. Nem gondolom, hogy ez utóbbi egy fikarcnyival is méltatlanabb megoldás lenne, mint a temetői urnafalban történő elhelyezés a családtól távol.

Ha a  törvény változik, a jövőben erre nem lesz lehetőség. Kevesekben tudatosul ugyanis, hogy a sírhelyet nem megvásároljuk, hanem gyakorlatilag csak bérbe vesszük. Ha valaki nem tudja újraváltani a sírhelyet, egyúttal lemond a benne elhelyezett családtagjai fölötti rendelkezési jogról is. Bármikor előfordulhat, hogy a megváltatlan sírhoz látogatva másvalaki frissen eltemetett maradványait találja benne.

Érdemes tehát néhány hónapra, évre előre gondolkodni, mert hamarosan az örökös újraváltás vagy a lelkiismerete csapdájába kerülhet. Fontos tudni, hogy ha megváltott sírokból a lejárati idő előtt kikerülnek a maradványok, vissza jár a fennmaradó időre szóló díj, ami több tízezer forint is lehet.

Azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akik otthonukban hamvakat őriznek, de már szeretnék, ha nem kellene együtt élniük velük tovább. Több olyan családdal is találkoztunk, ahol évekkel ez előtt még anyuka szerette volna mindenképp haza vinni férje hamvait, de már ő is meghalt. A gyerekek, unokákkal együtt beköltözve a régi lakásba, már nem szívesen őrizgetnék tovább - az egykor érzelmi okokból haza vitt - hamvakat és a két szülőt együtt temetik el, reálisan felmérve anyagi helyzetüket, szintén valamilyen szórási fajtát választva.

Alapvetően egyetértek azzal, hogy a halottaknak a temetőben van a helyük. De el tudok képzelni olyan élethelyzetet, hogy a haza vitt hamvak méltóbb megoldást jelentenek, mint a temetői elhelyezés, mely sírhely megváltás hiányában végül a maradványok "likvidálásával" zárulhat. Különösen fontosnak tartom az egyén önrendelkezési jogát. Ha valakinek az a kívánsága, hogy hamvait temetőn kívül szórják szét anélkül, hogy ez bárkire veszélyt jelentene, vagy bárkit zavarna, továbbra is azt gondolom, hogy indokolatlan a lehetőségtől megfosztani, különösen, ha családtagjaira aránytalanul nagy anyagi terhet róna a temetői elhelyezés.

Kíváncsi vagyok, mit gondolnak...

 

A fontosabb tervezett változásokról ebben a videóban talál új információt:

 

 

0 komment
Megosztás:

Címkék: temetkezési törvény