Lánctalpas koporsószállító pompatank, vagy hogy is hívják?

2012. július 22. 18:15

LéIekhajó

Sok különös járműről hallottunk már, melyeket temetéseken használnak a koporsó szállítására. De talán az egyik legfurcsább ez a páncélozott FV432-es lánctalpas. Különcök számára bármikor kölcsönözhető...

lánctalpas koporsószállító.jpeg

Forrás: itv.com (videóval)

Börtön temetés az Egyesült Államokban

2012. június 04. 18:06

LéIekhajó

Rabok temetése hozzátartozók, család nélkül, rabtársak által elföldelve az Egyesült Államokban.

0 komment
Megosztás:

Címkék: temetkezés USA

Nyitott kapukkal vár a krematórium

2012. május 05. 11:44

LéIekhajó

Nyitott kapukkal, de ez alkalommal az élőket várja a Budapesti Temetkezési Intézet csömöri hamvasztó üzeme 2012. május 19-én, szombaton (21041 Csömör, Főnix u. 1.).

Sok városi legenda és tévhit él az emberekben, melyek eloszlatására rendez nyílt napot a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.  csömöri krematóriumában. Néhány sarkalatos kérdést már mi is boncolgattunk korábban, de aki saját szemével szeretné megnézni ezt a titkokkal övezett folyamatot, látogasson el Csömörre és ismerkedjen meg a hamvasztó üzem működésével. Meggyőződhetnek arról is, hogy miért lehetetlen egyszerre több halottat hamvasztani, vagy bárkit elcserélni, illetve hogy a kegyeleti és higiéniai előírások pontos betartásával zajlik a munka.

Csoportok indulása:
9:00, 11:00, 12:30, 13:30

Megközelíthető:
- Örs vezér térről, Gödöllői hévvel a Kistarcsa kórház megállóig. Ezt követően gyalog az Auchan bevásárló központ bal oldala mellett elhaladni a Főnix utcáig. 
- 92-es busszal az Auchan bevásárló központig, onnan gyalog az áruház bal oldala mellett elhaladva a Főnix utcáig.
A helyszín megközelítését megkönnyíti a Kistarcsa Flór Ferenc kórház HÉV megállójától, illetve a 92-es busz Auchan Liget végállomásról induló mikrobusz-járat.

A látogatásokat Jávor Ervin, a krematórium fiatal igazgatója vezeti és készséggel válaszol valamennyi, rázósnak tűnő kérdésre is. Én vettem már részt ilyen nyílt napon és munkánk során is rendszeresen ellátogatunk a hamvaszó üzembe. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nem csak a nyílt napon zajlik minden rendben, hanem máskor is.

Kellemes borzongást mindenkinek!

 

Mit ne mondjunk egy gyászolónak!

2012. április 09. 12:44

LéIekhajó

Életünk során többször kerülünk olyan helyzetbe temetésen, vagy a mindennapok során, hogy ismerőseink számára illene együttérzésünket kifejeznünk. Nem mindennapi, kényelmetlen helyzet ez, ezért sokan nagy ívben el is kerülik ezeket a szituációkat, de sokszor még a gyászolót magát is, a szükségesnél jobban felerősítve magányukat és fájdalmukat.

A halálról egyébként is nehéz beszélni, főleg úgy, hogy valós vigaszt nyilvánvalóan a mi szavaink sem fognak jelenteni. Minden esetre érdemes megfontolnunk, mi hagyja el ilyenkor a szánkat.

Az alábbiakat semmiképp sem javasoljuk:

1. Pontosan tudom, mit érzel. - Hidd el, fogalmad sincs. Mindenki másképp éli meg ezt a helyzetet még akkor is, ha már voltál hasonló szituációban és veszítettél el hozzád közel állót.

2. Nincs mit tenni, tovább kell lépni! - Ez igaz lehet, de amikor még friss a gyász, ez nem vigasztal senkit. Ilyenkor teljesen elképzelhetetlen a tovább lépés, de sokszor még a tovább élés is.

3. Foglald el magad! - Az ember ilyenkor a síráson és a bénult létezésen kívül nem igen tudja magát mással elfoglalni. Mégis mit javaslunk neki ilyenkor? Hogy kötögessen, olvasgasson, kiránduljon?

4. Ő már egy jobb helyen van. - Honnan tudod? Biztos, hogy akinek ezt mondod, ugyanabban hisz, mint te? Lehet, hogy a földbe helyezett koporsó és az urna képe ugrik be neki és az egyáltalán nem tűnik jónak, sőt, mintha arra utalnál, hogy jobb is, hogy meghalt.

5. Most már Isten vigyáz rá. - Hacsak nem mélyen vallásos az illető, gyakorlatilag azt sugallod, hogy ő nem volt elég gondos, nem vigyázott eléggé, de most végre van, aki megtegye ezt helyette.

6. Minden okkal történik ezen a világon. - Könnyen elképzelhető. Meg az is, hogy nem. Minden esetre egy ilyen mondat elindíthat egy önmarcangolási folyamatot a gyászolóban, hogy vajon elég jól ápolta, eléggé szerette, mindent megtett-e, stb. Ne okozzunk bűntudatot, van elég baja szegénynek így is.

7. Ne aggódj, lehet még másik gyereked/férjed. - Még ha így is van, egy elveszített gyereket/férjet nem pótolhat egy következő. Idővel talán hozzá lehet szokni a veszteséghez és vehet más irányt az ember élete, de egy új társ, vagy gyerek nem helyettesíti az elveszítettet és nem teszi meg nem történté a veszteséget. Egy új társ igénye a sír szélén állva egyébként a legritkább esetben merül fel az özvegyben.

Akkor mi a megoldás?

Sokszor elég, ha biztosítjuk a gyászolót arról, hogy mellette vagyunk és együtt érzünk vele, hogy nyugodtan fordulhat hozzánk, ha bármiben segítségére lehetünk. Csak olyat mondjunk, amivel azonosulni tudunk, a kevesebb ilyenkor sokszor több. Ha közeli hozzátartozóról, barátról van szó, elég lehet egy ölelés is, de sokkal fontosabb, hogy a temetés utáni napokban, hetekben keressük legalább telefonon. Érdeklődjünk utána, hogy van, tudunk-e segíteni. Valószínűleg nem. De a tudat, hogy nem maradt teljesen magára, hogy van kihez fordulnia, ha baj van, sokkal többet segít, mint egy sablonos "Őszinte részvétem" a temetésen, vagy egy gyásztáviraton. Jusson eszünkbe, hogy sokan hetekig, hónapokig elkerülik, hogy ne kelljen kínos beszélgetésekbe bonyolódniuk, pedig idővel szegénynek nagyon jól esne végre másról - valami hétköznapiról - beszélgetni, nem csak az elhunytról és a gyászról.

A részvét kifejezése temetkezési kultúránk része. Ennek is megvannak a szabályai, de ugyanúgy megtanulható, akár a késsel-villával evés.

Addig vigye el családtagjai maradványait a temetőből, amíg csak lehet!

2012. április 01. 16:36

LéIekhajó

Úgy tűnik, 2012 őszére csúszik a temetkezési törvény módosítása. A hamvak haza vitelével kapcsolatban már korábban kifejtettem a véleményemet, de most gondoljuk át, van-e gyakorlati teendőnk ezzel kapcsolatban!

Napi munkánk során egyre több olyan megrendelésünk van lejárt temetői sírok, urnafülkék felszámolásához kapcsolódóan. A családok nem tudják a 10 évente (koporsós sír esetében 25 évente) több tízezer (koporsós sír esetében több mint 100-300 ezer) forintos újraváltási díjakat kifizetni. A korábban eltemetett urnákat kivetetik a helyükről és a hamvakat közös temetés keretében, temetőben szórják el, hajós temetést rendeznek, vagy környezetbarát szóró párnában a vízpartról bocsátják útjukra a hamvakat. Arra is több példa volt már, hogy elhunyt szeretteiket haza viszik és a hétvégi telken, a családtagok közelségében helyezik őket örök nyugalomra, például egy fa ültetésével állítva  emléket nekik. Nem gondolom, hogy ez utóbbi egy fikarcnyival is méltatlanabb megoldás lenne, mint a temetői urnafalban történő elhelyezés a családtól távol.

Ha a  törvény változik, a jövőben erre nem lesz lehetőség. Kevesekben tudatosul ugyanis, hogy a sírhelyet nem megvásároljuk, hanem gyakorlatilag csak bérbe vesszük. Ha valaki nem tudja újraváltani a sírhelyet, egyúttal lemond a benne elhelyezett családtagjai fölötti rendelkezési jogról is. Bármikor előfordulhat, hogy a megváltatlan sírhoz látogatva másvalaki frissen eltemetett maradványait találja benne.

Érdemes tehát néhány hónapra, évre előre gondolkodni, mert hamarosan az örökös újraváltás vagy a lelkiismerete csapdájába kerülhet. Fontos tudni, hogy ha megváltott sírokból a lejárati idő előtt kikerülnek a maradványok, vissza jár a fennmaradó időre szóló díj, ami több tízezer forint is lehet.

Azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akik otthonukban hamvakat őriznek, de már szeretnék, ha nem kellene együtt élniük velük tovább. Több olyan családdal is találkoztunk, ahol évekkel ez előtt még anyuka szerette volna mindenképp haza vinni férje hamvait, de már ő is meghalt. A gyerekek, unokákkal együtt beköltözve a régi lakásba, már nem szívesen őrizgetnék tovább - az egykor érzelmi okokból haza vitt - hamvakat és a két szülőt együtt temetik el, reálisan felmérve anyagi helyzetüket, szintén valamilyen szórási fajtát választva.

Alapvetően egyetértek azzal, hogy a halottaknak a temetőben van a helyük. De el tudok képzelni olyan élethelyzetet, hogy a haza vitt hamvak méltóbb megoldást jelentenek, mint a temetői elhelyezés, mely sírhely megváltás hiányában végül a maradványok "likvidálásával" zárulhat. Különösen fontosnak tartom az egyén önrendelkezési jogát. Ha valakinek az a kívánsága, hogy hamvait temetőn kívül szórják szét anélkül, hogy ez bárkire veszélyt jelentene, vagy bárkit zavarna, továbbra is azt gondolom, hogy indokolatlan a lehetőségtől megfosztani, különösen, ha családtagjaira aránytalanul nagy anyagi terhet róna a temetői elhelyezés.

Kíváncsi vagyok, mit gondolnak...

 

A fontosabb tervezett változásokról ebben a videóban talál új információt:

 

 

0 komment
Megosztás:

Címkék: temetkezési törvény

Élni és meghalni méltósággal - öngyilkos turizmus Svájcba

2012. március 15. 14:10

LéIekhajó

Abban az esetben, ha valakinek olyan gyógyíthatatlan betegsége van, mely elviselhetetlen fájdalommal, vagy fogyatékossággal jár, lehetőség van arra, hogy a beteg döntsön arról, hogy méltóságát megőrizve, saját elhatározásból, véget kíván-e vetni szenvedésinek. A DIGNITAS nevű svájci szervezet segítséget nyújt tagjai számára az öngyilkosság emberséges módon történő kivitelezésében, az agónia lezárásában. Nem eutanáziáról van szó tehát, hiszen a beteg elhatározásán túl, aktív közreműködésére is szükség van.

Az asszisztált öngyilkosság teljesen legális Svájcban és csak Svájcban az, de külföldiek is igénybe vehetik a non-profit szervezet segítségét. Csak az élhet ezzel a lehetőséggel, aki belép a DIGNITAS tagjai közé, képes arra, hogy önállóan döntsön saját sorsáról és legalább annyira mozgásképes, hogy megigya a halálos gyógyszert, melyet egyébként bármelyik svájci háziorvos jogosult felírni. A halálos betegséget igazoló, angol, francia vagy német nyelvű orvosi szakvéleményeket több orvos tekinti át, ami akár 2-3 hónapig is eltarthat. A jelentkezőnek írásos kérelme mellett, tanúk előtt szóban is ki kell jelentenie, hogy meg akar halni. Az öngyilkosság két tanú - barátok, rokonok, vagy az intézmény segítői - részvételével zajlik. A halált okozó méreg lenyelését követő néhány percen belül a beteg elalszik, majd minden fájdalom nélkül meghal. Nehéz elképzelni, hogy zajlik ez a valóságban, de a szervezet 2004-es megalapítása óta több mint 20 országból, több száz ember választotta ezt a lehetőséget.

Michèle Causse (1936-2010) leszbikus teoretikus, fordító és szerző volt. Egy csontbetegségben szenvedett és úgy döntött, hogy véget vet életének egy asszisztált öngyilkosságot lehetővé tevő szervezet segítségével. Így távozott szerettei köréből...

>>> FOTÓK AZ INTÉZMÉNYRŐL <<<

Mielőtt elutasítanánk, elítélnénk ezt a kezdeményezést, érdemes megnézni az 59 éves, halálos beteg Craig Evert döntéséről, motivációiról, az öngyilkossághoz vezető útról és utolsó perceiről szóló dokumentumfilmet.

>>> 1. rész <<<

>>> 2. rész <<<

>>> 3. rész <<<

>>> 4. rész <<<

>>> 5. rész <<<

Mindennapi halálfejünket add meg nekünk ma!

2012. március 11. 08:28

LéIekhajó

Noah Scalin 2007 nyarán elhatározta, hogy egy éven keresztül, minden nap készít egy halálfejet. Ígéretének megfelelően 366 koponyát készített szinte bármiből: spagettiből, óvszerből,  görögdinnyéből, kockacukorból. Elindította a Halálfej blogot. A projekt olyan sikeres volt, hogy a legjobbakról 2008-ban könyv jelent meg. A kezdeményezéshez többen is csatlakoztak és kezdtek el koponyákat készíteni. A lavina megállíthatatlan: 2011. június 4-én már az első hivatalos Nemzetközi Halálfej Emléknapot is megrendezték. Még nem késő csatlakozni...

0 komment
Megosztás:

Címkék: halál halálfej

Gyereknap és teve a krematóriumban, különös pillanatképek a novoszibirszki hamvasztóból

2012. március 10. 17:21

LéIekhajó

Lehet, hogy nem vagyok túl trendi, de számomra kicsit zavarba ejtő, ahogy az egyik magán finanszírozású novoszibirszki krematórium kinéz. Óriási park, narancssárga, klasszicista stílusban épült palota, monumentális szobrok, teraszok, különleges formaruha és ceremóniák, modern balzsamozó helyiség, játszótér és egy teve. Az óriási fák árnyékában, idilli környezetben kolumbáriumok és padok bújnak meg, diszkréten elrejtve szem elől a gyászolók fájdalmát.

De nem csak a környezet különleges, hanem a szokatlan kommunikációs stílus is. Tavaly nyáron például nagyszabású nyílt napot rendeztek tűzijátékkal és lézer show-val a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából, emléket állítva az idő előtt elhunyt gyermekeknek; felhívva a társadalom figyelmét a magas csecsemő- és fiatalkori halandóságra. Egy másik, sokat vitatott akciójuk egy hamvasztás élő közvetítése volt a kemencében elhelyezett webkamerán keresztül. Minden lehetséges - más gazdasági szektorokban már mindennaposnak számító - reklám és PR-eszközt bevetnek céljaik elérésére, beleértve a különleges promóciós akciókat is: tavaly februárban például ingyenes hamvasztást kínáltak fogyatékossággal élők számára.

Ízléstelen? Lehet. Az biztos viszont, hogy sok embert hozzásegít ahhoz, hogy elgondolkodjon a mindenki életében biztosan bekövetkező utolsó pillanaton és talán a saját temetése körüli teendőkön is.

A tevét viszont továbbra se értem...

novoszibirszki krematórium.jpg

krematórium recepció.jpg

Lélekhajó kegyeleti rendezvényterem - urna ravatal, búcsúztatás exkluzív körülmények között

2012. február 25. 18:44

LéIekhajó

Sok család - különösen Budapesten - a magas sírhely árak miatt, vagy mert szeretné elhunyt családtagjának hamvait otthon, vagy a természetben elhelyezni, hamvasztást követően haza viszi a hamvakat. Felmerül azonban az igény, hogy bár nem temetőben helyezik el, méltó módon búcsúztathassák el szerettüket; valahogy hiányzik a tradicionális temetői szertartás mozzanata a családtagok számára.

Ezeknek a családoknak mostantól lehetősége nyílik méltó módon, családi körben, kényelmes körülmények között elbúcsúztatni szerettüket egy új, budapesti magán ravatalozóban, temetőn kívül. Az elhunytra emlékezve életét feldolgozó emlékfilm és fényképek bemutatására is van lehetőség. A vidéki és külföldi rokonok pedig online webes közvetítésen követhetik végig a szertartás minden mozzanatát. Akadálymentesített környezet, mozgáskorlátozottak, kerekesszékkel közlekedők, idősek számára könnyen megközelíthető.

A szertartást követően a hamvak haza vihetők, vagy szűk családi körben elhelyezhetőek a természetben.

ravatalozo.jpg

További információ a ravatalozóról
>>> ITT <<<

Whitney Houston temetése képekben

2012. február 19. 01:27

LéIekhajó

Képgaléria Whitney Houston temetéséről
>>> ITT<<<