Temetés ügyintézés: halotti anyakönyvi kivonat beszerzése

2017. január 10. 12:58

kegyeleti tanácsadó

Temetés ügyintézéskor a temettető egyik legfontosabb feladata a halotti anyakönyvi kivonat beszerzése, ami nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, de néhány praktikus tanács talán mindenkinek jól jöhet.

A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy - bárhol is akadunk el az ügyintézésben - nem kell aggódni, hiszen a halotti anyakönyvi kivonat nem feltétele a temetésnek! A haláleset hivatalos bejelentése az anyakönyvvezetőnél történik. Az ügyintézés során jussunk el addig, hogy az anyakönyvvezető lebélyegezze a halottvizsgálati bizonyítványon a temettető példányát! Ezzel már megrendelhetjük a temetést. Sok temetkezési vállalkozás díjmentes ügyintézés keretében magára vállalja a halottvizsgálati bizonyítvány és a halotti anyakönyvi kivonat beszerzését is, ezért ezzel nem biztos, hogy érdemes külön vesződni, ha a temetkezési irodában mindent elintéznek helyettünk. Ha mégis mi magunk szeretnénk mindent intézni, az alábbiakat érdemes figyelembe venni.

Friss halálesetnél a halál helye szerinti önkormányzat anyakönyvi osztálya az illetékes, tehát nem az elhunyt, vagy a temettető lakóhelye számít.

Szükséges iratok:

- halottvizsgálati bizonyítvány és statisztikai lap
- az elhunyt személyi igazolványa és lakcímkártyája (ha van külön)
- születési anyakönyvi kivonat
- a családi állapotot igazoló irat:
a) ha házas az elhunyt: a házassági anyakönyvi kivonat
b) ha elvált: a válásról szóló bírósági végzés
c) ha özvegy: az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata

A legfontosabb irat, ami kell hozzá, az a "Halottvizsgálati bizonyítvány", amit az egészségügyi intézmény állít ki és általában a kórházi patológián veheti át a család, vagy otthoni halálesetnél a halál beálltát megállapító orvos tölti ki.

A statisztikai lapot is a patológián állítják ki a személyi igazolvány, lakcímkártya és a temettető által szolgáltatott adatok alapján, ha egészségügyi intézményben történt a haláleset. Kérdezni fogják többek közt az elhunyt legmagasabb iskolai végzettségét, hogy nyugdíjas volt-e, illetve alkalmazottként vagy vállalkozóként dolgozott-e, az utolsó foglalkozását, élő és esetleg elhunyt gyermekeinek számát, a temetés pontos helyét és módját (hagyományos koporsós, szórásos, urnás, stb). Ha nem egészségügyi intézményben halt meg az illető, ez a statisztikai lap az anyakönyvvezetőnél szerezhető be.

Az elhunyt személyi igazolványával és lakcímkártyájával nem szokott gond lenni, de kérni fogják az elhunyt születési anyakönyvi kivonatát is, ami sokszor nincs meg. Fontos tudni, hogy ennek hiányában is le lehet adni a halotti anyakönyvi kivonat iránti kérelmet az anyakönyvvezetőnél, mert ő hivatalból beszerzi a születés helyéről a hiányzó születési anyakönyvi kivonatban szereplő adatokat és ez alapján állítja ki a halottit. Ilyenkor nem fog új születési anyakönyvi kivonatot kiállítani papír alapon, az adatkérés egy központi online rendszeren keresztül, az anyakönyvvezetők között zajlik. Előfordulhat, hogy az anyakönyvvezető elküldi a családot azzal, hogy szerezzék be ők a másolatot, de ez nem elvárható, hiszen előfordulhat, hogy több száz kilométert kell hozzá utazni. Ne hagyják elküldeni magukat, hiszen a jogszabályok szerint hivatali ügyintézés során nem kérhető az ügyféltől olyan adat, ami a központi nyilvántartásokban elérhető!

A családi állapot igazolásával szokott lenni a legtöbb probléma. Ha esetleg nincs meg a házassági anyakönyvi kivonat, vagy az özvegységet igazoló, házastársi halotti anyakönyvi kivonat, akkor is beadhatjuk a kérelmünket, de ahhoz, hogy  - a hiányzó születési anyakönyvhöz hasonlóan - az anyakönyvvezető beszerezhesse hivatalos helyről az adatokat (hiszen okmánnyal ilyenkor nem igazolható, amit az ügyfél állít), valamilyen támpontot kell adnunk neki, hogy merre induljon. Kérdezni fogja, hogy hol történt a házasságkötés (Budapest esetében a kerületet is) és mikor. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban adjuk meg az adatokat, kérdezzünk körben a rokonság körében, hogy ki mire emlékszik! Ugyanez igaz a hiányzó válási papírok esetében is. Fontos megadni, hogy mikor és hol történhetett a válás, vagy legalább a házasságkötés. Szerencsés esetben a házassági anyakönyvi kivonaton feltüntették a válás időpontját, helyét, a határozat számát és akkor elegendő azt bemutatni, ha az rendelkezésre áll.

Ha esetleg több iratunk is hiányzik és a benne szereplő adatokkal kapcsolatban semmire sem emlékszünk, akkor is be kell vennie a kérelmet az anyakönyvvezetőnek és legjobb tudása szerint fel kell kutatnia a hiányzó adatokat. Ez nagyon sokáig elhúzódhat. Alap esetben 30 napjuk van a halotti anyakönyvi kivonat kiállítására, de ez a határidő meghosszabbítható indokolt esetben, például ha ezen a határidőn belül nem sikerült a megfelelő adatokhoz jutni a születés, házasságkötés, vagy válás helyéről.

A kérelem átvételekor az anyakönyvvezető lebélyegzi a halotti anyakönyvi kivonaton a temettető példányát, ezzel igazolva, hogy az elhunyt holttá lett nyilvánítva a központi nyilvántartásban. Ezzel már el lehet indítani a temetés megrendelését és a temetés időpontját sem befolyásolja az, hogy mikor lesz kiállítva a halotti anyakönyvi kivonat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.01.11. 10:21:59

Fontos tudnivalók!!! Vki külföldön hal meg akkor a hozzátartozóknak külföldről milyen papírokat kell hoznia?

alprazolam 2017.01.11. 10:29:08

Nagyon köszönöm a cikket, így már fel tudom készíteni a nejemet az ügyintézés menetére. Esetleg tudja valaki hogy pillanatnyilag melyik a legolcsóbb hamvasztási szertartás? (szórás, urnafal, urnaparcella? )

kegyeleti tanácsadó 2017.01.11. 21:38:00

@alprazolam: A legolcsóbb a hamvasztást követően kikérni a hamvakat és otthon tartani. Ha temetésben gondolkodnak, akkor a hamvakat lehet lebomló urnában kikérni és és például egy szép, vízparti megemlékezést tartva, virágokkal együtt vízre helyezni. A labomló urnát megrendelheti kegyeleti áruházban is, ott olcsóbb: kegyeletiaruhaz.hu/termekkategoria/vizi-temeteshez-2/
Viszonylag kedvező áron lehet templomi szórásos temetést rendelni (szertartással együtt kb. 40.000 Ft-tól, a hamvasztást követően). Ha mindenképp temetői elhelyezésben gondolkodnak, akkor a temetői szórás a legolcsóbb Budapesten, az Új Köztemetőben. (Hamvasztással együtt kb. 150-160.000 Ft + a polgári búcsúztató vagy a pap tiszteletdíja. A vidéki árak nagyon eltérőek településenként.

kegyeleti tanácsadó 2017.01.11. 21:45:29

@Burgermeister: Külföldről az itteni halotti anyakönyvi kivonatnak megfelelő iratot kell beszerezni. Ott is a haláleset helye szerint illetékes hivatal állítja ki. Ez szükséges az itthoni temetéshez. Ha külföldön történik a hamvasztás, a hamvak szállításával kapcsolatban számos intézni való merül fel a küldő és a fogadó ország jogszabályai szerint, tehát ez országonként eltérő lehet. Az sem mindegy, hogy repülőn szállítják-e az urnát, mert akkor az adott légitársaság szabályait is figyelembe kell venni. Ha holttestet szeretnének szállíttatni, akkor is kell a halotti anyakönyv, és a küldő/fogadó ország jogszabályai szerinti további okmányok. (pl. népegészségügyi engedély, a fogadó országban a temető befogadó nyilatkozata, stb.) Holttest szállításakor mindenképp érdemes profit megbízni. A Nivis Zrt-t jó szívvel ajánlom, nagy rutinnal állnak a családok rendelkezésére: www.nivis.hu/

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2017.05.19. 20:56:31

T. Szerző!

Mi a teendő akkor, ha az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, csak egy végrendeleti örököse, a kórházban hunyt el, és semmilyen irata nem áll rendelkezésre, még TAJ kártyája sincsen, a kórházban is csak valamilyen MÁV-os kártya alapján vették fel, amin a TAJ szám fel volt tüntetve? Hogyan lesz így kiállítva a halotti anyakönyvi kivonat?
süti beállítások módosítása