Addig vigye el családtagjai maradványait a temetőből, amíg csak lehet!

2012. április 01. 16:36

LéIekhajó

Úgy tűnik, 2012 őszére csúszik a temetkezési törvény módosítása. A hamvak haza vitelével kapcsolatban már korábban kifejtettem a véleményemet, de most gondoljuk át, van-e gyakorlati teendőnk ezzel kapcsolatban!

Napi munkánk során egyre több olyan megrendelésünk van lejárt temetői sírok, urnafülkék felszámolásához kapcsolódóan. A családok nem tudják a 10 évente (koporsós sír esetében 25 évente) több tízezer (koporsós sír esetében több mint 100-300 ezer) forintos újraváltási díjakat kifizetni. A korábban eltemetett urnákat kivetetik a helyükről és a hamvakat közös temetés keretében, temetőben szórják el, hajós temetést rendeznek, vagy környezetbarát szóró párnában a vízpartról bocsátják útjukra a hamvakat. Arra is több példa volt már, hogy elhunyt szeretteiket haza viszik és a hétvégi telken, a családtagok közelségében helyezik őket örök nyugalomra, például egy fa ültetésével állítva  emléket nekik. Nem gondolom, hogy ez utóbbi egy fikarcnyival is méltatlanabb megoldás lenne, mint a temetői urnafalban történő elhelyezés a családtól távol.

Ha a  törvény változik, a jövőben erre nem lesz lehetőség. Kevesekben tudatosul ugyanis, hogy a sírhelyet nem megvásároljuk, hanem gyakorlatilag csak bérbe vesszük. Ha valaki nem tudja újraváltani a sírhelyet, egyúttal lemond a benne elhelyezett családtagjai fölötti rendelkezési jogról is. Bármikor előfordulhat, hogy a megváltatlan sírhoz látogatva másvalaki frissen eltemetett maradványait találja benne.

Érdemes tehát néhány hónapra, évre előre gondolkodni, mert hamarosan az örökös újraváltás vagy a lelkiismerete csapdájába kerülhet. Fontos tudni, hogy ha megváltott sírokból a lejárati idő előtt kikerülnek a maradványok, vissza jár a fennmaradó időre szóló díj, ami több tízezer forint is lehet.

Azoknak is érdemes elgondolkodniuk, akik otthonukban hamvakat őriznek, de már szeretnék, ha nem kellene együtt élniük velük tovább. Több olyan családdal is találkoztunk, ahol évekkel ez előtt még anyuka szerette volna mindenképp haza vinni férje hamvait, de már ő is meghalt. A gyerekek, unokákkal együtt beköltözve a régi lakásba, már nem szívesen őrizgetnék tovább - az egykor érzelmi okokból haza vitt - hamvakat és a két szülőt együtt temetik el, reálisan felmérve anyagi helyzetüket, szintén valamilyen szórási fajtát választva.

Alapvetően egyetértek azzal, hogy a halottaknak a temetőben van a helyük. De el tudok képzelni olyan élethelyzetet, hogy a haza vitt hamvak méltóbb megoldást jelentenek, mint a temetői elhelyezés, mely sírhely megváltás hiányában végül a maradványok "likvidálásával" zárulhat. Különösen fontosnak tartom az egyén önrendelkezési jogát. Ha valakinek az a kívánsága, hogy hamvait temetőn kívül szórják szét anélkül, hogy ez bárkire veszélyt jelentene, vagy bárkit zavarna, továbbra is azt gondolom, hogy indokolatlan a lehetőségtől megfosztani, különösen, ha családtagjaira aránytalanul nagy anyagi terhet róna a temetői elhelyezés.

Kíváncsi vagyok, mit gondolnak...

 

A fontosabb tervezett változásokról ebben a videóban talál új információt:

 

 

0 komment
Megosztás:

Címkék: temetkezési törvény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása