Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Élni és meghalni méltósággal - öngyilkos turizmus Svájcba

2012. március 15. 14:10

LéIekhajó

Abban az esetben, ha valakinek olyan gyógyíthatatlan betegsége van, mely elviselhetetlen fájdalommal, vagy fogyatékossággal jár, lehetőség van arra, hogy a beteg döntsön arról, hogy méltóságát megőrizve, saját elhatározásból, véget kíván-e vetni szenvedésinek. A DIGNITAS nevű svájci szervezet segítséget nyújt tagjai számára az öngyilkosság emberséges módon történő kivitelezésében, az agónia lezárásában. Nem eutanáziáról van szó tehát, hiszen a beteg elhatározásán túl, aktív közreműködésére is szükség van.

Az asszisztált öngyilkosság teljesen legális Svájcban és csak Svájcban az, de külföldiek is igénybe vehetik a non-profit szervezet segítségét. Csak az élhet ezzel a lehetőséggel, aki belép a DIGNITAS tagjai közé, képes arra, hogy önállóan döntsön saját sorsáról és legalább annyira mozgásképes, hogy megigya a halálos gyógyszert, melyet egyébként bármelyik svájci háziorvos jogosult felírni. A halálos betegséget igazoló, angol, francia vagy német nyelvű orvosi szakvéleményeket több orvos tekinti át, ami akár 2-3 hónapig is eltarthat. A jelentkezőnek írásos kérelme mellett, tanúk előtt szóban is ki kell jelentenie, hogy meg akar halni. Az öngyilkosság két tanú - barátok, rokonok, vagy az intézmény segítői - részvételével zajlik. A halált okozó méreg lenyelését követő néhány percen belül a beteg elalszik, majd minden fájdalom nélkül meghal. Nehéz elképzelni, hogy zajlik ez a valóságban, de a szervezet 2004-es megalapítása óta több mint 20 országból, több száz ember választotta ezt a lehetőséget.

Michèle Causse (1936-2010) leszbikus teoretikus, fordító és szerző volt. Egy csontbetegségben szenvedett és úgy döntött, hogy véget vet életének egy asszisztált öngyilkosságot lehetővé tevő szervezet segítségével. Így távozott szerettei köréből...

 

>>> FOTÓK AZ INTÉZMÉNYRŐL <<<

 

Mielőtt elutasítanánk, elítélnénk ezt a kezdeményezést, érdemes megnézni az 59 éves, halálos beteg Craig Evert döntéséről, motivációiról, az öngyilkossághoz vezető útról és utolsó perceiről szóló dokumentumfilmet.

>>> 1. rész <<<

>>> 2. rész <<<

>>> 3. rész <<<

>>> 4. rész <<<

>>> 5. rész <<<

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása