Kinek jár az özvegyi nyugdíj és az ideiglenes özvegyi nyugdíj?

2011. november 17. 18:59

LéIekhajó

Az özvegyi nyugdíj hozzátartozói ellátást jelent, melynek az a célja, hogy az egyedül maradt házastárs/élettárs életszínvonalát megkönnyítse. Az özvegyi nyugdíj, illetve a mindenféle hozzátartozói ellátás specifikuma az, hogy az ellátás megítéléséhez meg kell felelnie az elhunyt jogszerző, és az ellátást igénylő személynek egyaránt.

Az özvegyi nyugdíj feltétele az, hogy az elhunyt a halál beálltakor az öregségi, vagy a rokkantsági nyugdíjra jogosító szolgálati időt megszerezte, illetve öregségi/rokkantsági nyugdíjasként hunyt el.

Milyen mértékű az özvegyi nyugdíj?

Az özvegyi nyugdíj mértéke attól függ, hogy az özvegy saját jogú (öregségi, rokkantsági stb.) nyugdíjban részesül-e.
Ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60%-a annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna.

Ha az özvegy egyidejűleg saját jogú nyugellátásban is részesül, vagy a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása címén került megállapításra az özvegyi nyugdíj, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi, rokkantsági (baleseti rokkantsági stb.) nyugdíjnak a 30%-a, amely az elhunytat halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.

A 60%-os mértékben megállapított özvegyi nyugdíj helyett 30%-os mértékű özvegyi nyugdíjat kell megállapítani attól az időponttól kezdődően, amelytől az özvegy saját jogú nyugellátásban részesül. A 30% mértékű özvegyi nyugdíj az özvegy saját jogú nyugdíjának összegére tekintet nélkül jár.

Hol és hogyan kell az özvegyi nyugdíj megállapítását kérvényezni?

Az özvegyi nyugdíj iránti igényt - ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el - az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál, vasutas dolgozók esetén a szolgálati főnökségnél kell előterjeszteni.
Ha a jogszerző (elhunyt) már nyugellátásban részesült, az özvegyi nyugdíj iránti kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani.


Az özvegyi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet, az erre a célra rendszeresített ONYF 3515-275, nyugdíjasként elhunyt jogszerző esetén a KET-3300-399. vagy a KET-3300-279/1. jelű nyomtatványon kell előterjeszteni.

Mellékelni kell a:
 

  • - házassági anyakönyvi kivonatot,
  • - halotti anyakönyvi kivonatot,
  • - élettársak együttéléséről szóló hatósági bizonyítványt,
  • - elvált vagy különélő házastárs tartásdíj megállapító bírósági ítéletét vagy a tartásdíj fizetését igazoló okmányokat.


A fentieken túl, ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el, az elhalt szolgálati idejére vonatkozó iratokat (pl. igazolásokat, munkakönyvet, katonakönyvet, stb.)

További részletes tájékoztató

>>> ITT <<<

A kitöltendő nyomtatványokat letöltheti

>>> INNEN <<<

3 komment
Megosztás:

Címkék: jogszabály özvegyi nyugdíj

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2013.09.16. 23:49:36

Már csak az a variáció maradt le -és pont erre lettem volna kíváncsi-, hogy ha az elhunyt nyugdíjas volt, az özvegy viszont még nem -azaz aktív kereső-, akkor mennyi és meddig jár ez a bizonyos özvegyi nyugdíj?

Lélekhajó 2013.09.17. 07:46:05

Kedves taxi33:
Az aktuális tudnivalók, nagyon részletesen itt olvashatóak: www.onyf.hu/?module=news&action=show&nid=11661

Arankar 2015.04.13. 16:08:22

Engem az érdekelne, hogy mi a helyzet akkor, ha az elhunyt hazatelepült német állampolgár, a nyugdíját Németországból kapja, az özvegye viszont magyar állampolgár, és még 25 éve van az öregségi nyugdíjig? Előre is köszönöm a segítséget!
süti beállítások módosítása