Biztos, hogy el kell dönteni helyettünk, hogy hol pihenhetnek szeretteink hamvai?

2011. október 29. 18:08

LéIekhajó

A temetkezési törvény átfogó módosítását kezdeményezi a Fidesz. Végre! Igen! Fehéredjen a gazdaság, ne lehessen szakképzettség nélkül temetkezési szolgáltatói tevékenységet végezni, legyen olcsóbb a temetés! Egyetértek!

De azt, hogy szeretnék a hamvak hazavitelét  adminisztratív módon megnehezíteni néhány - megtörtént és meg nem történt - extrém, kegyeletsértő esetet gumicsontként csócsálva a médiában, a privát szférába való durva beavatkozásnak tartom. A változtatás hátterében nyilvánvalóan nem a tudatlan lakosság rakoncátlankodása áll, hanem az, hogy a magas sírhely árak miatt jelentősen csökkentek a temetőfenntartók bevételei. Megértem, hogy ezt valamilyen forrásból kompenzálni kell, de biztos, hogy ezt nem az elhunytak végakaratán átgázolva, az életben maradt hozzátartozók életét megkeserítve kellene tenni.

A jelenlegi jogszabályok értelmében mindenkit olyan módon kell eltemetni, ahogy arról még életében rendelkezett, amennyiben ez nem ró aránytalanul nagy terhet az eltemettetőre. Az új törvénytervezet elfogadását követően ez gyakorlatilag lehetetlenné válik azok számára, akik még életükben úgy rendelkeztek, hogy a természetben szeretnének végső nyughelyet találni anélkül, hogy bárkinek terhére lennének; akiknek mindegy, hol nyugszanak, de szeretnék, ha családjuk nem venne a temetés költségei miatt hosszú évekre elviselhetetlen terhet a nyakába; akik külföldön élnek és szeretteik hamvait nem temetőben szeretnék elhelyezni, mert pontosan tudják, hogy nem lesz lehetőségük rendben tartani a sírt.

A hamvak hazavitelének hátterében az esetek nagy részében anyagi okok állnak. Aki eddig nem tudott megfizetni egy 100 ezer forint körüli koporsós sírhelyet 25 évre és egy 80 ezer forint körüli urnasírhelyet 10 évre, mellé pedig további százezrekért kifizetni a temetés egyéb költségeit, nyilván elgondolkodott, mi mást tehetne,  jobb híján haza vitte. De most mi lesz velük?

Biztos jó, ha egy új jogszabály adminisztratív eszközökkel próbálja kikényszeríteni a temetők igénybevételét, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az elhunyt végakaratát, a család anyagi helyzetét, érzéseit? Mi lesz azokkal a hamvakkal, melyek temetői elhelyezését a család bármennyire szeretné, de nem tudja kifizetni? Ha még banki hitelt sem tudnak felvenni rá, mert munkanélküliek, alacsony jövedelműek, nyugdíjasok, vagy mert már rég eladósodtak a devizahiteleik miatt? Kinek a polcán, hol fognak sorakozni a ki nem adott hamvak százai (ezrei?), és meddig? Vagy az önkormányzatok költségén kötelezően szociális temetést kap, akinek családja nem elég jómódú egy sírhely megvásárlásához? Mit él át ez a család egy olyan procedúra során, melybe semmiféle beleszólása sincs, hiszen nem ő a megrendelő? És vajon hány ilyen temetést tud kifizetni 1-1 szegényebb önkormányzat? Vagy a későbbiekben rátáblázzák a temetés költségeit a család lakására, majd néhány év múlva kilakoltatják őket és hajléktalanokká válnak?

Miért nem humánusabb megoldás, ha haza vihetik szeretteiket? Miért kell azzal a tudattal élniük, hogy a mamát ki tudja hol, milyen körülmények között tárolják és leltározzák időről időre, idegen emberek? Hogy lehet  feldolgozni a gyászt, ha nem tudja valaki méltón, az elhunyt végakaratának megfelelően eltemetni halottját? Miért nem viheti haza Nusi néni Árpi bácsit, amikor 53 évet töltöttek együtt és olyan nehéz a sarki is boltig is elbotorkálni, nemhogy a temetőig?

Az emberiség jellemzően temetkezési célra kijelölt temetőkben temetkezik, a magyarok sem különösebben renitensek, akiket a jegyzőknek kellene megzabolázniuk. Megfizethetővé kellene tenni azt a szolgáltatást, amit valamennyien igénybe veszünk egyszer.

Kedves Döntéshozók! Csak egyetlen pillanatra  gondoljanak bele: mit tennének azzal, aki meg akarná akadályozni Önöket abban, hogy úgy temessék el gyereküket, édesanyjukat, szerelmüket, ahogy a szívük diktálja?

Ne csináljuk ezt egymással...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tulipän 2011.10.30. 22:47:47

Tisztelt Blog!
Azt szeretném megtudni, hogy mitől függ az, hogy a halottat átlátszó nejlon "zsákba" tegyék? Vagy ez a ravatalozási forma csak a '90-es években volt elterjedt, napjainkban már nem hagyomány? Nem olyan esetekre gondolok, hogy valaki HIV vírusfertőzésben halt meg, vagy trópusi vírusfertőzésben. Köszönöm a válaszukat!

LéIekhajó 2011.11.03. 14:00:00

@tulipän: jogszabályban vannak meghatározva azok az esetek, melyeknél most is kötelező a nejlon zsák használata (pl. helyközi szállítás, vagy bizonyos fertőző betegségek esetén). Nem előírás, hogy átlátszó legyen, de a ravatalon esztétikusabb, mint a fekete.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.04. 11:41:41

Még ebből is illeték lesz, vagyis egy jabb adó.
Ugyan hány bőr van még az embereken?

LéIekhajó 2011.11.04. 15:44:09

Nem tudom.
Engem is az szomorít el, hogy gyakorlatilag egy sokak számára megfizethetetlen szolgáltatás kötelező használatát rendelik el, miközben indokolatlanul, jelentősen korlátozódik a temetéssel kapcsolatos önrendelkezés joga. :S

egy kolléga 2011.11.15. 20:50:24

Tisztelt Lélekhajó, tisztelt Olvasók!

A helyzet az, hogy teljesen egyet tudok érteni Önökkel...
Nem való az drága "nálunk okosabb embereknek", hogy még ebbe a történetbe is beleszóljanak. Sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon-nagyon gonosz dolognak látom azt a tendenciát ami ezt a helyzetet is jellemi. Mi is lenne ez?
Hát az, hogy minél több pénzt beszedni a temetőkben azért, hogy a máshol keletkező lyukakat be lehessen tömni ezzel az irdalmatlanúl nagy pénztömeggel.
Gondoljunk csak bele, naponta mennyien halnak meg, és mennyien kerülnek a temetőkbe? Sokan, túl sokan. Igen, valószínűleg a városok vezetésének - a temetők tulajdonosainak - új forrásra van szüksége amivel meg tudják finanszírozni azokat a lejárt vagy közeljövőben lejáró kötelezettségeiket amit más helyről nem tudnak elővenni.
No de kérem! Ez nem szép dolog. Mennyi bőre van még e Népnek? Meddig hagyja ezt?
És kérdem én: hol az Egyház ilyenkor??? Hiszen Magyarországon nagyon sok temető van egyházi tulajdonban. Talán a híveknek mozgósítani kellene a helyi plébánosokat, hogy szóljanak a püspök úrnak, aki majd felemeli szavát a bíborosnak, hogy...miért is? Ja hát ez pénzt hoz a "konyhára"...! Akkor most csendben, szépen, bölcsen hallgatva megvárjuk amíg kikaparják a politikusok nekünk a gesztenyét...
Áhhá!
Akkor végül is levonhatjuk a konzekvenciát:
Ez van, ezt kell szeretni!
Ennyi volna...?

LéIekhajó 2011.11.19. 13:29:45

@egy kolléga: Nem tudom. Mit javasol, kedves kolléga? :)

kisagdi 2013.05.29. 09:26:38

Tisztelt Lélekhajó!
Azt szeretném tudni, hogy elfogadták-e már azt a törvény javaslatot, hogy a hamvakat ne lehessen haza vinni vagy még nem.
A nagymamám urna sírja két év múlva lejár és mivel a következő 10 évet nem tudjuk kifizetni (jelzálog hitel) így mi is szeretnénk haza vinni.
Köszönöm a válaszukat
süti beállítások módosítása