Habsburg Ottó közel kéthetes temetési ceremóniája

2011. július 17. 13:09

LéIekhajó

Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen az utolsó osztrák császár és magyar király gyermekeként született 1912-ben és 98 éves korában, 2011. július 4-én hunyt el a bajorországi Pöckingben. A látványos, közel két hétig tartó temetési ceremónia fontosabb aktusait fiai - tekintettel idős korára - már 12 évvel ezelőtt megtervezték. Ottó csak annyit kért, hogy szívét Pannonhalmára vigyék.

Az ünnepségsorozat keretében három országban 5  nagyszabású gyászmisét tartottak tiszteletére. Először július 5-én ravatalozták fel a pöckingi St. Pius templomban, ahol gyászmisét tartottak lelki üdvért, majd  a St. Ulrich templomban július 9-én, ahol a fekete-sárga Habsburg zászlóval letakart koporsót ravatalozták fel. A július 11-i müncheni ünnepséget a bajor televízió is közvetítette. A katolikus szertartáson egy zsidó rabbi is imát mondott érte, majd az ünnepség zárásaként elénekelték a Habsburg császári himnuszt. A bajor hegyi lövészek és a tiroli vadászszázad díszsortűzzel búcsúzott tőle. Ezt követően 700 fős fogadáson emlékeztek meg Habsburg Ottóról.

A július 13-i, harmadik ceremónián 1000 vezető politikus és főnemes búcsúztatta Mariazellben. Ezt követően vonattal Bécsbe szállították, ahol a pompás temetési szertartás tegnap délután zajlott. Feleségével, a tavaly elhunyt Reginával együtt – utolsó előttiként - helyezték végső nyugalomra a szinte teljesen megtelt, évente több százezer turistát vonzó Habsburg kriptában, melyben 1633 óta 145 Habsburg családtag nyugszik. A több mint 1 km hosszú, hagyományos díszegyenruhákba öltözött katonai díszegység vezette temetési menetben európai állami vezetők, közéleti személyiségek, valamint európai uralkodóházak tagjai kísérték a sárga-fekete Habsburg zászlóval letakart koporsót a Szent István székesegyházból, a forgalom elől elzárt belvároson át, a Kapucinus templomban tartott gyászmisére.

A templomba érkezés egy különleges ceremónia szerint zajlott a csukott kapun keresztül: a család barátja kért bebocsátást először a trónörökösnek, felsorolva valamennyi uralkodói címét, majd Dr. Otto von Habsburg-nak, a közéleti személyiségnek, végül Ottónak, a halandó, bűnös embernek.


A templomi ravatalon valamennyi érdemrendjét kiállították, például Szent István Rend nagykeresztjét, a Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztjét és a Becsületrend nagykeresztjét.

A katolikus szertartáson muzulmán és zsidó ima is elhangzott a multikulturális Osztrák-Magyar Monarchia vallási sokszínűségére reflektálva. A résztvevők körében az egyház gyűjtést rendezett az afrikai szárazság áldozatai számára. A temetés utolsó része a kriptában már a nyilvánosságtól elzárva, családi körben zajlott.

Habsburg hagyományok szerint testét és szívét más-más helyen helyezték végső nyugalomra. A szertartás ma délután Budapesten, a Szent István Bazilikában folytatódott, ahol Paskai László bíboros mutatott be szentmisét, majd szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátságban helyezték el, ahol még a trón várományosaként diák éveit töltötte: magyar nyelven tanult többek közt magyar irodalmat és történelmet. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki és egy márványlappal zárták le. A közel kéthetes szertartássorozat Sebestyén Márta búcsúztató énekével ért véget. Béke poraira!


A szívurna a videón látható néhány pillanatra.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.07.20. 12:34:00

Ottó királyi herceg nem "utolsó Habsburg trónörökös" A Magyar Királyság törvényei és trónöröklési rendje szerint fia Károly királyi herceg örökölte a trónörökösi címét. Kéretik javítani!

Mind a bécsi, mind a budapesti szertartás csodálatos, de szomorú élmény volt. A Szent István Bazilikában történt requiemről bővebben: regnumportal.hu/node/752

LéIekhajó 2011.07.20. 15:10:27

@aeidennis: A címet javítottam a nevére, itt nem mennék bele a részletekbe, ha nem gond, a blognak más a témája. A Bazilikában történt megemlékezés leírása nagyon érdekes volt, köszönjük szépen!
süti beállítások módosítása